Погача за кръщене


 Необходими продукти:

1 кг брашно
1 кубче мая

3 с.л. кисело мляко
3 с.л. захар
1 с.л. сол 

3 яйца (единият жълтък за намазване)
1 с.л. олио
вода (около 400 мл)






Начин на приготвяне:


Маята се разтваря в купичка с около 100 мл хладка вода, щипка захар и малко брашно. 
В пресятото брашно се слагат останалите продукти, като е добре яйцата да се разбият предварително. 
Замесва се, като се добавя постепенно хладката вода до получаване на меко тесто.
Тестото се оставя да втаса, след което се меси пак и се дели на 4 равни части.
Три от четирите части се разточват на кора с големината на тавата, в която ще се пече (в моя случай 30 см). 
Тавата се маже с олио или се слага хартия за печене.
Всяка кора се слага в тавата и се маже с малко олио.
Редят се
трите една върху друга и внимателно се прави разрез, като за пица, на 8 парчета. 
Всяко получено листче се превива назад към края на тавата. Не трябва да са едно върху друго, а на разстояние. 
От тестото, което сме отделили за център на питката, отделяме малка част. 
Разточваме я с малко брашно на не много тънка кора. 
Нарязваме ленти, широки около 1 см, с които да направим плетеница, или използваме специално валяче за мрежи. 
Вече готова погачата, се маже с жълтък.
По желание се ръси със сусам, мак или др.
Оставя се да втаса, след което се пече на 180 градуса около 40 мин.






2 коментара:

 

Facebook

Google+